monikaronning

Malala Yousafzai

På föreläsningen vi hade idag vi fick se ett youtubeklipp. Malala Yousafzai står och håller tal på ett FN-möte. Hon blev skjuten av talibanerna men överlevde. Hon blev skjuten för att hon ville fortsätta gå till skolan. I följande klipp är hon sexton år tror jag. Malala står upp för dem som inte vågar och är en förebild för så människor! För mig är det självklarhet att alla ska få gå i skolan men ändå finns det så många barn som inte har den möjligheten. Barn som måste hjälpa sina föräldrar att tjäna ihop pengar så de kan överleva, barn vars föräldrar inte har råd att låta dem gå i skolan, flickor i länder där till exempel talibanerna förbjuder dem till det. Det är hemskt, ofattbart och jävligt stört. Malala berättar någonstans i sitt tal att en pojke hade blivit frågad varför talibanerna inte ville att de skulle gå i skolan. Pojken hade pekat på boken och sagt att de var rädda för vad som stod i den. Visst är det så;  de är idioter som inte förstår att deras lands framgångar baserar sig på befolkningens kunskap. Vi lever i en värld som på många sätt har kommit väldigt långt men när man tittar på hur skolan ser ut runt om i världen vill jag börja gråta. Barnkonventionen har fyra grundprinciper; förbud mot diskriminering (artikel 2), barnets bästa i främsta rummet (artikel 3), rätten till liv och utveckling (artikel 6) och rätten att komma till tals (artikel 12). Det är kanske dags för hela världen att börja följa dem. Varje barn ska bli sedd för den person som hen är, varje barns behov ska vara det viktigaste, varje barn ska ha rätt till att leva och få utvecklas både kunskapsmässigt och få sina behov tillfredställda och varje barn ska få uttrycka sina tankar. 
 
Vi lever på 2000-talet. Det är dags att visa det! 
 
 
 
 
 
“Let us pick up our books and our pens. They are our most powerful weapons. One child, one teacher, one book and one pen can change the world."
 
“I raise up my voice-not so that I can shout, but so those without a voice can be heard.” 
 
“Read thousands of books and I will power myself with knowledge. Pens and books are the weapons that defeat terrorism.”
 
“I think of it often and imagine the scene clearly. Even if they come to kill me, I will tell them what they are trying to do is wrong, that education is our basic right."
 

 
 
 
 
 Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback